Korisnički alati

Site alati


hr:learning_theories:operant_conditioning

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice

Poveznica na ovu usporedbu

Starije izmjene na obje strane Starija izmjena
Novija izmjena
Starija izmjena
hr:learning_theories:operant_conditioning [2015/05/20 13:08]
ivahtaric
hr:learning_theories:operant_conditioning [2015/07/24 10:35]
jpetrovic [Što je operantno uvjetovanje?]
Redak 12: Redak 12:
 U drugom eksperimentu,​ u kutiju su uvedena dva svjetla (crveno i zeleno), a štakor bi dobio hranu jedino ako je jedno od njih bilo uključeno. Štakor je ubrzo naučio razlikovati svjetla, i prestao je ili smanjio pritiskati polugu kad je "​krivo"​ svjetlo bilo uključeno. U drugom eksperimentu,​ u kutiju su uvedena dva svjetla (crveno i zeleno), a štakor bi dobio hranu jedino ako je jedno od njih bilo uključeno. Štakor je ubrzo naučio razlikovati svjetla, i prestao je ili smanjio pritiskati polugu kad je "​krivo"​ svjetlo bilo uključeno.
  
-Za razliku od Pavlovljevog kondicioniranja **(Pavlovian conditioning)**,​ gdje je postojeće ponašanje (slinjenje na hranu) oblikovano njegovim asociranjem s novim podražajem (zvuk zvona), operantno uvjetovanje je **nagrađivanje radnje koja predstavlja novo poželjno ponašanje**,​ ali može biti i različito: **kažnjavanje nepoželjnog ponašanja** (negativno potkrepljenje).((1))+Za razliku od Pavlovljevog kondicioniranja **(Pavlovian conditioning)**,​ gdje je postojeće ponašanje (slinjenje na hranu) oblikovano njegovim asociranjem s novim podražajem (zvuk zvona), operantno uvjetovanje je **nagrađivanje radnje koja predstavlja novo poželjno ponašanje**,​ ali može biti i različito: **kažnjavanje nepoželjnog ponašanja** (negativno potkrepljenje).((1 ​ ​[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
  
-Nakon što je jednom slučajno ostao bez hrane za štakore, Skinner je počeo promatrati efekte različitih rasporeda potkrepljenja **(schedules of reinforcement)** ((2)) :+Nakon što je jednom slučajno ostao bez hrane za štakore, Skinner je počeo promatrati efekte različitih rasporeda potkrepljenja **(schedules of reinforcement)** ((2  ​[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])):
  
   * kontinuirani **(continuous)** ​ - potkrepljenje se događa poslije svakog opaženog ponašanja,   * kontinuirani **(continuous)** ​ - potkrepljenje se događa poslije svakog opaženog ponašanja,
Redak 21: Redak 21:
   * varijabilni rasporedi **(variable schedule)** ​ - broj zahtijevanih ponašanja koji je potreban za dobivanje potkrepljenja je svaki put drugačiji.   * varijabilni rasporedi **(variable schedule)** ​ - broj zahtijevanih ponašanja koji je potreban za dobivanje potkrepljenja je svaki put drugačiji.
  
-Zanimljiv nalaz do kojeg je došao je taj da ako se koristi raspored s pravilnim intervalom, štakori uspijevaju naći "​ritam"​ u iskazivanju ponašanja, što nikada nije slučaj u varijabilnim rasporedima. Iznenađujuće,​ varijabilni rasporedi su se također pokazali otpornim na gašenje **(extinction)**. Ovisnost o kocki nudi još jedan primjer za ovo: iako potkrepljenje dolazi rijetko, ne možemo biti sigurni hoće li ili ipak neće doći sljedeći ​put te se zbog toga pokušava još jedanput.+Zanimljiv nalaz do kojeg je došao je taj da ako se koristi raspored s pravilnim intervalom, štakori uspijevaju naći "​ritam"​ u iskazivanju ponašanja, što nikada nije slučaj u varijabilnim rasporedima. Iznenađujuće,​ varijabilni rasporedi su se također pokazali otpornim na gašenje **(extinction)**. Ovisnost o kocki nudi još jedan primjer za ovo: iako potkrepljenje dolazi rijetko, ne možemo biti sigurni hoće li ili ipak neće doći sljedeći ​puta pa se zbog toga pokušava još jedanput.
  
-Operantno uvjetovanje se također može koristiti pri **oblikovanju složenih ponašanja** ​ počevši od ideje slične namjernom učenju i nakon što je naučeno **polako se oblikuje dok ne postane točno ono koje je poželjno**. Primjer ovoga je kako su Skinner i njegovi studenti uspjeli naučiti ​golube kuglati.((3)) )+Operantno uvjetovanje se također može koristiti pri **oblikovanju složenih ponašanja** ​ počevši od ideje slične namjernom učenju i nakon što je naučeno **polako se oblikuje dok ne postane točno ono koje je poželjno**. Primjer ovoga je kako su Skinner i njegovi studenti uspjeli naučiti ​golubove da kuglaju.((3  ​[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
  
 Neke od ideja Skinner je iznio u svojoj knjizi "​Walden II", koja govori o biheviorističkoj kontroli na kojoj bi se temeljilo utopijsko društvo. Također je zapamćen po izjavi ukoliko bi se njegova kuća zapalila, radije bi spasio svoje knjige nego djecu, s obzirom da njegovi zapisi mogu donijeti veće doprinose nego njegovi geni.(([[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])) Neke od ideja Skinner je iznio u svojoj knjizi "​Walden II", koja govori o biheviorističkoj kontroli na kojoj bi se temeljilo utopijsko društvo. Također je zapamćen po izjavi ukoliko bi se njegova kuća zapalila, radije bi spasio svoje knjige nego djecu, s obzirom da njegovi zapisi mogu donijeti veće doprinose nego njegovi geni.(([[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
Redak 29: Redak 29:
 ===== Koje je praktično značenje operantnog uvjetovanja?​ ===== ===== Koje je praktično značenje operantnog uvjetovanja?​ =====
  
-Mnogi primjeri operantnog uvjetovanja u svakodnevnoj su uporabi. Pravljenje domaće zadaće kako bi se dobila nagrada od učitelja, ili **završavanje projekata kako bi se dobila pohvala ili promaknuće od poslodavca **  oblik je operantnog uvjetovanja((5)) . U ovim primjerima, povećana vjerojatnost određenog ponašanja rezultat je mogućnosti **nagrada**.+Mnogi primjeri operantnog uvjetovanja u svakodnevnoj su uporabi. Pravljenje domaće zadaće kako bi se dobila nagrada od učitelja, ili **završavanje projekata kako bi se dobila pohvala ili promaknuće od poslodavca **  oblik je operantnog uvjetovanja((5 ​ ​[[http://​psychology.about.com/​od/​behavioralpsychology/​a/​introopcond.htm|Cherry,​ K. Introduction to Operant Conditioning. About.com Psychology.]])). U ovim primjerima, povećana vjerojatnost određenog ponašanja rezultat je mogućnosti **nagrada**.
  
-Suprotno, operantno uvjetovanje može se koristiti kako bi se **smanjila** ​ vjerojatnost pojavljivanja određenog **ponašanja **  korištenjem **kazne** ​ (//​negativni podražaj//​). Naprimjer, ako se djeci u razredu kaže da će morati sjediti u kutu ukoliko budu govorili prije svog reda (([[http://​psychology.about.com/​od/​behavioralpsychology/​a/​introopcond.htm|Cherry,​ K. Introduction to Operant Conditioning. About.com Psychology.]])) . Mogućnost kazne trebala bi smanjiti vjerojatnost pojavljivanja nepoželjnih ponašanja.+Suprotno, operantno uvjetovanje može se koristiti kako bi se **smanjila** ​ vjerojatnost pojavljivanja određenog **ponašanja **  korištenjem **kazne** ​ (//​negativni podražaj//​). Naprimjer, ako se djeci u razredu kaže da će morati sjediti u kutu ukoliko budu govorili prije svog reda (([[http://​psychology.about.com/​od/​behavioralpsychology/​a/​introopcond.htm|Cherry,​ K. Introduction to Operant Conditioning. About.com Psychology.]])). Mogućnost kazne trebala bi smanjiti vjerojatnost pojavljivanja nepoželjnih ponašanja.
  
 ===== Kritike ===== ===== Kritike =====
  
-Kritike operantnog uvjetovanja slične su kritikama u općem smislu. Operantno uvjetovanje+Kritike operantnog uvjetovanja slične su općenitim kritikama biheviorizma. Operantno uvjetovanje
  
   * **zanemaruje kognitivne procese**,   * **zanemaruje kognitivne procese**,
   * pretpostavlja da se **učenje** ​ događa **jedino putem potkrepljenja** ​ što nije točno,   * pretpostavlja da se **učenje** ​ događa **jedino putem potkrepljenja** ​ što nije točno,
-  * i **zanemaruje genetske predispozicije** ​ i obrasce ponašanja specifične za vrstu koji mogu interferirati ​sa učenjem.+  * i **zanemaruje genetske predispozicije** ​ i obrasce ponašanja specifične za vrstu koji mogu interferirati ​učenjem.
  
 ===== Ključne riječi i najvažnija imena ===== ===== Ključne riječi i najvažnija imena =====
  
   * operantno uvjetovanje **(operant conditioning)**,​ Skinnerovo kondicioniranje **(Skinnerian conditioning)**,​ radikalni biheviorizam **(radical biheviorism)**,​ Skinnerova kutija **(Skinner box)**, komora operantnog uvjetovanja **(operant conditioning chamber)**, rasporedi potkrepljenja **(schedules of reinforcement)**   * operantno uvjetovanje **(operant conditioning)**,​ Skinnerovo kondicioniranje **(Skinnerian conditioning)**,​ radikalni biheviorizam **(radical biheviorism)**,​ Skinnerova kutija **(Skinner box)**, komora operantnog uvjetovanja **(operant conditioning chamber)**, rasporedi potkrepljenja **(schedules of reinforcement)**
-  * [[http://​www.bfskinner.org/bfskinner/AboutSkinner.html|Burrhus Skinner]]+  * [[http://​www.istrazime.com/velikani-psihologije/​110-godina-od-rodenja-velikana-psihologije-burrhus-frederic-skinner/|Burrhus Skinner]]
  
 ===== Literatura ===== ===== Literatura =====
  
-[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ G. Personality theories: B. F. Skinner.]] ​Preuzeto ​22.veljače,​ 2011.+[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ G. Personality theories: B. F. Skinner.]] ​Dohvaćeno ​22.veljače,​ 2011.
  
 [[http://​books.google.hr/​books?​id=7AEOAAAAQAAJ&​printsec=frontcover&​dq=Blackman,​+Derek+E.+Operant+conditioning:​+an+experimental+analysis+of+behaviour&​source=bl&​ots=Yv4N2uSl_g&​sig=dhFycQg4gUqEF0Cmqtzpf6-gKco&​hl=hr&​ei=dKhrTcb7EYGv8QOF68HyBw&​sa=X&​oi=book_result&​ct=result&​resnum=1&​ved=0CBoQ6AEwAA#​v=onepage&​q&​f=false|Blackman,​ Derek E. Operant conditioning:​ an experimental analysis of behaviour. Routledge, 1974.]] [[http://​books.google.hr/​books?​id=7AEOAAAAQAAJ&​printsec=frontcover&​dq=Blackman,​+Derek+E.+Operant+conditioning:​+an+experimental+analysis+of+behaviour&​source=bl&​ots=Yv4N2uSl_g&​sig=dhFycQg4gUqEF0Cmqtzpf6-gKco&​hl=hr&​ei=dKhrTcb7EYGv8QOF68HyBw&​sa=X&​oi=book_result&​ct=result&​resnum=1&​ved=0CBoQ6AEwAA#​v=onepage&​q&​f=false|Blackman,​ Derek E. Operant conditioning:​ an experimental analysis of behaviour. Routledge, 1974.]]
hr/learning_theories/operant_conditioning.txt · Zadnja izmjena: 2015/07/24 10:35 (vanjsko uređivanje)