Korisnički alati

Site alati


hr:learning_theories:operant_conditioning

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice

Poveznica na ovu usporedbu

Starije izmjene na obje strane Starija izmjena
Novija izmjena
Starija izmjena
Novija izmjena Novije izmjene na obje strane
hr:learning_theories:operant_conditioning [2015/05/20 13:16]
ivahtaric old revision restored (2015/05/20 13:15)
hr:learning_theories:operant_conditioning [2015/07/24 10:35]
jpetrovic [Što je operantno uvjetovanje?]
Redak 12: Redak 12:
 U drugom eksperimentu,​ u kutiju su uvedena dva svjetla (crveno i zeleno), a štakor bi dobio hranu jedino ako je jedno od njih bilo uključeno. Štakor je ubrzo naučio razlikovati svjetla, i prestao je ili smanjio pritiskati polugu kad je "​krivo"​ svjetlo bilo uključeno. U drugom eksperimentu,​ u kutiju su uvedena dva svjetla (crveno i zeleno), a štakor bi dobio hranu jedino ako je jedno od njih bilo uključeno. Štakor je ubrzo naučio razlikovati svjetla, i prestao je ili smanjio pritiskati polugu kad je "​krivo"​ svjetlo bilo uključeno.
  
-Za razliku od Pavlovljevog kondicioniranja **(Pavlovian conditioning)**,​ gdje je postojeće ponašanje (slinjenje na hranu) oblikovano njegovim asociranjem s novim podražajem (zvuk zvona), operantno uvjetovanje je **nagrađivanje radnje koja predstavlja novo poželjno ponašanje**,​ ali može biti i različito: **kažnjavanje nepoželjnog ponašanja** (negativno potkrepljenje).((1))+Za razliku od Pavlovljevog kondicioniranja **(Pavlovian conditioning)**,​ gdje je postojeće ponašanje (slinjenje na hranu) oblikovano njegovim asociranjem s novim podražajem (zvuk zvona), operantno uvjetovanje je **nagrađivanje radnje koja predstavlja novo poželjno ponašanje**,​ ali može biti i različito: **kažnjavanje nepoželjnog ponašanja** (negativno potkrepljenje).((1 ​ ​[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
  
-Nakon što je jednom slučajno ostao bez hrane za štakore, Skinner je počeo promatrati efekte različitih rasporeda potkrepljenja **(schedules of reinforcement)** ((2))) ) :+Nakon što je jednom slučajno ostao bez hrane za štakore, Skinner je počeo promatrati efekte različitih rasporeda potkrepljenja **(schedules of reinforcement)** ((2  ​[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])):
  
   * kontinuirani **(continuous)** ​ - potkrepljenje se događa poslije svakog opaženog ponašanja,   * kontinuirani **(continuous)** ​ - potkrepljenje se događa poslije svakog opaženog ponašanja,
Redak 23: Redak 23:
 Zanimljiv nalaz do kojeg je došao je taj da ako se koristi raspored s pravilnim intervalom, štakori uspijevaju naći "​ritam"​ u iskazivanju ponašanja, što nikada nije slučaj u varijabilnim rasporedima. Iznenađujuće,​ varijabilni rasporedi su se također pokazali otpornim na gašenje **(extinction)**. Ovisnost o kocki nudi još jedan primjer za ovo: iako potkrepljenje dolazi rijetko, ne možemo biti sigurni hoće li ili ipak neće doći sljedeći puta pa se zbog toga pokušava još jedanput. Zanimljiv nalaz do kojeg je došao je taj da ako se koristi raspored s pravilnim intervalom, štakori uspijevaju naći "​ritam"​ u iskazivanju ponašanja, što nikada nije slučaj u varijabilnim rasporedima. Iznenađujuće,​ varijabilni rasporedi su se također pokazali otpornim na gašenje **(extinction)**. Ovisnost o kocki nudi još jedan primjer za ovo: iako potkrepljenje dolazi rijetko, ne možemo biti sigurni hoće li ili ipak neće doći sljedeći puta pa se zbog toga pokušava još jedanput.
  
-Operantno uvjetovanje se također može koristiti pri **oblikovanju složenih ponašanja** ​ počevši od ideje slične namjernom učenju i nakon što je naučeno **polako se oblikuje dok ne postane točno ono koje je poželjno**. Primjer ovoga je kako su Skinner i njegovi studenti uspjeli naučiti golubove da kuglaju.((3))) )+Operantno uvjetovanje se također može koristiti pri **oblikovanju složenih ponašanja** ​ počevši od ideje slične namjernom učenju i nakon što je naučeno **polako se oblikuje dok ne postane točno ono koje je poželjno**. Primjer ovoga je kako su Skinner i njegovi studenti uspjeli naučiti golubove da kuglaju.((3 ​ ​[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])) ) ) )
  
 Neke od ideja Skinner je iznio u svojoj knjizi "​Walden II", koja govori o biheviorističkoj kontroli na kojoj bi se temeljilo utopijsko društvo. Također je zapamćen po izjavi ukoliko bi se njegova kuća zapalila, radije bi spasio svoje knjige nego djecu, s obzirom da njegovi zapisi mogu donijeti veće doprinose nego njegovi geni.(([[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])) Neke od ideja Skinner je iznio u svojoj knjizi "​Walden II", koja govori o biheviorističkoj kontroli na kojoj bi se temeljilo utopijsko društvo. Također je zapamćen po izjavi ukoliko bi se njegova kuća zapalila, radije bi spasio svoje knjige nego djecu, s obzirom da njegovi zapisi mogu donijeti veće doprinose nego njegovi geni.(([[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
Redak 29: Redak 29:
 ===== Koje je praktično značenje operantnog uvjetovanja?​ ===== ===== Koje je praktično značenje operantnog uvjetovanja?​ =====
  
-Mnogi primjeri operantnog uvjetovanja u svakodnevnoj su uporabi. Pravljenje domaće zadaće kako bi se dobila nagrada od učitelja, ili **završavanje projekata kako bi se dobila pohvala ili promaknuće od poslodavca **  oblik je operantnog uvjetovanja((Cherry,​ K. Introduction to Operant Conditioning. About.com Psychology)) ) . U ovim primjerima, povećana vjerojatnost određenog ponašanja rezultat je mogućnosti **nagrada**.+Mnogi primjeri operantnog uvjetovanja u svakodnevnoj su uporabi. Pravljenje domaće zadaće kako bi se dobila nagrada od učitelja, ili **završavanje projekata kako bi se dobila pohvala ili promaknuće od poslodavca **  oblik je operantnog uvjetovanja((5  [[http://​psychology.about.com/​od/​behavioralpsychology/​a/​introopcond.htm|Cherry, K. Introduction to Operant Conditioning. About.com Psychology.]])). U ovim primjerima, povećana vjerojatnost određenog ponašanja rezultat je mogućnosti **nagrada**.
  
-Suprotno, operantno uvjetovanje može se koristiti kako bi se **smanjila** ​ vjerojatnost pojavljivanja određenog **ponašanja **  korištenjem **kazne** ​ (//​negativni podražaj//​). Naprimjer, ako se djeci u razredu kaže da će morati sjediti u kutu ukoliko budu govorili prije svog reda (([[http://​psychology.about.com/​od/​behavioralpsychology/​a/​introopcond.htm|Cherry,​ K. Introduction to Operant Conditioning. About.com Psychology.]])) . Mogućnost kazne trebala bi smanjiti vjerojatnost pojavljivanja nepoželjnih ponašanja.+Suprotno, operantno uvjetovanje može se koristiti kako bi se **smanjila** ​ vjerojatnost pojavljivanja određenog **ponašanja **  korištenjem **kazne** ​ (//​negativni podražaj//​). Naprimjer, ako se djeci u razredu kaže da će morati sjediti u kutu ukoliko budu govorili prije svog reda (([[http://​psychology.about.com/​od/​behavioralpsychology/​a/​introopcond.htm|Cherry,​ K. Introduction to Operant Conditioning. About.com Psychology.]])). Mogućnost kazne trebala bi smanjiti vjerojatnost pojavljivanja nepoželjnih ponašanja.
  
 ===== Kritike ===== ===== Kritike =====
  
-Kritike operantnog uvjetovanja slične su kritikama u općem smislu. Operantno uvjetovanje+Kritike operantnog uvjetovanja slične su općenitim kritikama biheviorizma. Operantno uvjetovanje
  
   * **zanemaruje kognitivne procese**,   * **zanemaruje kognitivne procese**,
Redak 48: Redak 48:
 ===== Literatura ===== ===== Literatura =====
  
-[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ G. Personality theories: B. F. Skinner.]] ​Preuzeto ​22.veljače,​ 2011.+[[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ G. Personality theories: B. F. Skinner.]] ​Dohvaćeno ​22.veljače,​ 2011.
  
 [[http://​books.google.hr/​books?​id=7AEOAAAAQAAJ&​printsec=frontcover&​dq=Blackman,​+Derek+E.+Operant+conditioning:​+an+experimental+analysis+of+behaviour&​source=bl&​ots=Yv4N2uSl_g&​sig=dhFycQg4gUqEF0Cmqtzpf6-gKco&​hl=hr&​ei=dKhrTcb7EYGv8QOF68HyBw&​sa=X&​oi=book_result&​ct=result&​resnum=1&​ved=0CBoQ6AEwAA#​v=onepage&​q&​f=false|Blackman,​ Derek E. Operant conditioning:​ an experimental analysis of behaviour. Routledge, 1974.]] [[http://​books.google.hr/​books?​id=7AEOAAAAQAAJ&​printsec=frontcover&​dq=Blackman,​+Derek+E.+Operant+conditioning:​+an+experimental+analysis+of+behaviour&​source=bl&​ots=Yv4N2uSl_g&​sig=dhFycQg4gUqEF0Cmqtzpf6-gKco&​hl=hr&​ei=dKhrTcb7EYGv8QOF68HyBw&​sa=X&​oi=book_result&​ct=result&​resnum=1&​ved=0CBoQ6AEwAA#​v=onepage&​q&​f=false|Blackman,​ Derek E. Operant conditioning:​ an experimental analysis of behaviour. Routledge, 1974.]]
hr/learning_theories/operant_conditioning.txt · Zadnja izmjena: 2015/07/24 10:35 (vanjsko uređivanje)