Korisnički alati

Site alati


hr:learning_theories:operant_conditioning

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice

Poveznica na ovu usporedbu

Starije izmjene na obje strane Starija izmjena
Novija izmjena
Starija izmjena
hr:learning_theories:operant_conditioning [2015/07/24 10:34]
jpetrovic [Koje je praktično značenje operantnog uvjetovanja?]
hr:learning_theories:operant_conditioning [2015/07/24 10:35]
jpetrovic [Što je operantno uvjetovanje?]
Redak 14: Redak 14:
 Za razliku od Pavlovljevog kondicioniranja **(Pavlovian conditioning)**,​ gdje je postojeće ponašanje (slinjenje na hranu) oblikovano njegovim asociranjem s novim podražajem (zvuk zvona), operantno uvjetovanje je **nagrađivanje radnje koja predstavlja novo poželjno ponašanje**,​ ali može biti i različito: **kažnjavanje nepoželjnog ponašanja** (negativno potkrepljenje).((1 ​ [[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])) Za razliku od Pavlovljevog kondicioniranja **(Pavlovian conditioning)**,​ gdje je postojeće ponašanje (slinjenje na hranu) oblikovano njegovim asociranjem s novim podražajem (zvuk zvona), operantno uvjetovanje je **nagrađivanje radnje koja predstavlja novo poželjno ponašanje**,​ ali može biti i različito: **kažnjavanje nepoželjnog ponašanja** (negativno potkrepljenje).((1 ​ [[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
  
-Nakon što je jednom slučajno ostao bez hrane za štakore, Skinner je počeo promatrati efekte različitih rasporeda potkrepljenja **(schedules of reinforcement)** ((2  [[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])) ) ) ) :+Nakon što je jednom slučajno ostao bez hrane za štakore, Skinner je počeo promatrati efekte različitih rasporeda potkrepljenja **(schedules of reinforcement)** ((2  [[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])):​
  
   * kontinuirani **(continuous)** ​ - potkrepljenje se događa poslije svakog opaženog ponašanja,   * kontinuirani **(continuous)** ​ - potkrepljenje se događa poslije svakog opaženog ponašanja,
Redak 23: Redak 23:
 Zanimljiv nalaz do kojeg je došao je taj da ako se koristi raspored s pravilnim intervalom, štakori uspijevaju naći "​ritam"​ u iskazivanju ponašanja, što nikada nije slučaj u varijabilnim rasporedima. Iznenađujuće,​ varijabilni rasporedi su se također pokazali otpornim na gašenje **(extinction)**. Ovisnost o kocki nudi još jedan primjer za ovo: iako potkrepljenje dolazi rijetko, ne možemo biti sigurni hoće li ili ipak neće doći sljedeći puta pa se zbog toga pokušava još jedanput. Zanimljiv nalaz do kojeg je došao je taj da ako se koristi raspored s pravilnim intervalom, štakori uspijevaju naći "​ritam"​ u iskazivanju ponašanja, što nikada nije slučaj u varijabilnim rasporedima. Iznenađujuće,​ varijabilni rasporedi su se također pokazali otpornim na gašenje **(extinction)**. Ovisnost o kocki nudi još jedan primjer za ovo: iako potkrepljenje dolazi rijetko, ne možemo biti sigurni hoće li ili ipak neće doći sljedeći puta pa se zbog toga pokušava još jedanput.
  
-Operantno uvjetovanje se također može koristiti pri **oblikovanju složenih ponašanja** ​ počevši od ideje slične namjernom učenju i nakon što je naučeno **polako se oblikuje dok ne postane točno ono koje je poželjno**. Primjer ovoga je kako su Skinner i njegovi studenti uspjeli naučiti golubove da kuglaju.((3 ​ [[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])) ) ) )+Operantno uvjetovanje se također može koristiti pri **oblikovanju složenih ponašanja** ​ počevši od ideje slične namjernom učenju i nakon što je naučeno **polako se oblikuje dok ne postane točno ono koje je poželjno**. Primjer ovoga je kako su Skinner i njegovi studenti uspjeli naučiti golubove da kuglaju.((3 ​ [[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
  
 Neke od ideja Skinner je iznio u svojoj knjizi "​Walden II", koja govori o biheviorističkoj kontroli na kojoj bi se temeljilo utopijsko društvo. Također je zapamćen po izjavi ukoliko bi se njegova kuća zapalila, radije bi spasio svoje knjige nego djecu, s obzirom da njegovi zapisi mogu donijeti veće doprinose nego njegovi geni.(([[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]])) Neke od ideja Skinner je iznio u svojoj knjizi "​Walden II", koja govori o biheviorističkoj kontroli na kojoj bi se temeljilo utopijsko društvo. Također je zapamćen po izjavi ukoliko bi se njegova kuća zapalila, radije bi spasio svoje knjige nego djecu, s obzirom da njegovi zapisi mogu donijeti veće doprinose nego njegovi geni.(([[http://​webspace.ship.edu/​cgboer/​skinner.html|Boeree,​ George. F. B. Skinner. Personality Theories.]]))
hr/learning_theories/operant_conditioning.txt · Zadnja izmjena: 2015/07/24 10:35 (vanjsko uređivanje)