Prijevodi ove stranice:

Korisnički alati

Site alati


hr:instructional_design:cone_of_experience

Stožac iskustva

Općenito

Stožac iskustva (cone of experience) je slika koja opisuje doprinos različitih vrsta iskustvenog učenja, a predstavio ju je 1946.godine Edgar Dale.

Što je stožac iskustva?

Cone of Experience. Image borrowed from: http://qwertyrob.blogspot.com/... Click on the picture to follow the link.

Stožac iskustva Edgara Dalea prvi put je predstavljen u njegovoj knjizi “Audio-vizualne metode u poučavanju”, izdanoj 1946. To je slika koja opisuje korisnost različitih vrsta iskustava učenja. Stožac je organiziran počevši od najapstraktnijih iskustava na vrhu, mijenjajući se prema najkonkretnijim iskustvima na dnu. U kasnijim izdanjima knjige bio je podvrgnut manjim izmjenama, no originalna slika stošca može se pronaći ovdje.

Važnost Daleovog stošca iskustva je u njegovim pretpostavkama o tome kako učimo učinkovitije i u primjeni takvih sredstava ili aktivnosti tijekom obrazovnog procesa. Pretpostavke iskazane u stošcu su bile od važnosti mnogim kasnijim psiholozima i kognitivističkim teorijama.

NAPOMENA: Lažni brojevi postotaka naknadno su dodani u Daleov stožac. Međutim, oni ni na koji način nisu povezani s originalnim stošcem. Zbirka često korištenih lažnih stožaca može se pronaći u prezentaciji Betrusa i Januszewskog.

Ključne riječi i najvažnija imena

Literatura

Pročitaj više

Recentna literatura

hr/instructional_design/cone_of_experience.txt · Zadnja izmjena: 2023/06/19 18:03 (vanjsko uređivanje)